keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Sana vielä Namista

Luin ostamaani kirjaa Control of Canine Genetic Diseases ja törmäsin lopussa lueteltuihin akitalle tyypillisiin sairauksiin. Siellä oli paljon tuttua, mutta löysin myös tämän:

"Renal Dysplasia. Failure of normal development of the renal parenchyma, causing malfunction & death. Clinical signs are those of renal failure. Tauti on perinnöllinen, mutta periytymistä ei ole määritetty."

Tietenkin pitää muistaa että kirja on amerikkalaisen kirjailijan kirjoittama, joten siellä rotu akita sisältää amerikan akitan ja japanilaisen akitan yhdessä. Mutta tuo on täsmälleen Namin diagnoosi.

Minulle voi laittaa viestiä, jos tuntee jonkun muun akitan jolla on ollut munuaisongelmia, etenkin jo pentuna tai nuorena. Tiedän että Namin lisäksi ainakin yksi amerikan akita pentu olisi samanlaiseen tautiin Suomessa menehtynyt.

Tulevana kasvattajana yritän kartoitella kaikki riskit, jotka tähän rotun liittyy.
Tietenkin tämä helpottaa elämää Namin muistojen kanssa. Pennulla vain ei ollut mitään mahdollisuuksia. Joskus tieto ei todellakaan lisää tuskaa, päinvastoin. Oma tuurini akitojen kanssa on huono, mutta ehkä ei sittenkään aivan mahdoton.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti