Koirat

Cazador Grande de Alce "Sparta"

Sparta syntyi tammikuussa 2011 kuuden veljeksen pentueeseen Hirvijärvelle uuteen Cazador Grande kenneliin. Sparta kasvoi nopeasti ja kotiin haku päivänä painoi jo 7kg. Jätkästä kasvoikin kookas uros ja taitaa olla veljessarjan suurin.Spartan rekisteri nimi tarkoittaa suurta hirven metsästäjää ja toivottavasti nimi on enne, sillä suunnitelmissa on kokeilla metsästystä. Jo pentutestauksessa nenän käyttöä harjoiteltiin ja riistaviettiä löytyy hyvin.

Luonteeltaan Sparta on toisia koiria kohtaan dominoiva, etenkin uroksien kanssa niskavillat pörhistyvät. Nartut sen sijaan ovat ihania. Toisista koirista ei välitetä, elleivät nämä tunge ihan päin näköä. Ihmisiä kohtaan Sparta on ystävällinen ja pusuttelee kaikki tutut ja tuntemattomat. Vahtivietti rajoittuu postiluukun kolinalle puhkumiseen. Jätkä on ollut helppo koira, sen kanssa on kokeiltu hakua, jälkeä ja tokoakin. Koulutus on vaatinut hermoja ja lukemattomia toistoja, mutta se minkä jätkä oppii sen se muistaa.

Terveys: Spartan vanhemmat ja veljet ovat terveitä koiria. Yhdellä veljellä on allergiaa. Emon puolelta tulee VKH rasite. Hieman alle vuoden iässä jätkältä löytyi päästä dermoid sinus, mikä on synnynnäinen kehitysvika. DS diagnoosin vuoksi Spartalla ei tulla teettämään jälkeläisiä.Cazador Grande -kenneli, josta löytyy paljon tietoa Spartan vanhemmista ja veljistä.

Spartan sukulaistiedot löytyvät Koiranetin syövereistä tätä kautta.


"Halla"

Halla on akita äidin karkumatkan tuloksena syntynyt rakkauslapsi yhdeksän sisaruksen pentueeseen huhtikuussa 2011. Hallassa on akitaa ja suomenpystykorvaa. Pystykorvan perintö näkyy ulkomuodossa, koossa ja kuuluu äänessä.

Luonteeltaan Halla on todella dominoiva, peloton, terävä ja voimakas tahtoinen. Halla on erittäin reviiri tietoinen ja oma alue on laaja. Tyttö ei tulekaan toimeen toisten koirien kanssa sukupuoleen katsomatta, koska pyrkii heti alistamaan toisen. Hallalla on myös erittäin voimakas riistavietti ja vapaana tyttö katoaakin hajujen ja lintujen perään. Tytön lempinimi onkin kaikella rakkaudella "Riesa", koska yksikään koira ei ole ollut näin haastava tapaus. Halla on erittäin ihmisystävällinen, annat yhdenkin tilaisuuden ja se pusuttelee ja kiipeää syliin halittavaksi.

Halla on käytetty lintumetsällä, jossa se toimiikin hyvin. Pennun kanssa ollaan kokeiltu myös hakua, jälkeä ja hieman tokoa. Hallalla olisi mahdollisuuksia tokossa, koska tyttö kuuntelee hyvin, oppii nopeasti ja on perso herkuille. Tyttö on myös kaunis, joten pienen käytöskoulutuksen jälkeen kokeilemme mätsäreissä onneamme.

Halla on steriloitu kesällä 2012 reilun vuoden iässä. 


Kuva: Valter Aspö

Halla emosta voi lukea lisää Riinan blogista tai kennelin sivuilta Jikino Kensha


 Jikino Kensha no Shandris  "Sansa"

Sansa syntyi kuuden sisaruksen pentueeseen Tampereelle Jikino Kenshan kenneliin lokakuun 22. 2012. Sansa on pitkän suunnittelun ja odottelun tulos. 

Sansan emo on Pandayan Axuki eli Kami. Typy onkin Hallan puolisisko. Ja niissä onkin paljon yhteistä. Sansa on kovapäinen kuin mikä, eikä miellyttämisen halua löydy. Likka on kuitenkin hirvittävän ahne, joten yllättävän helposti motivoitavissa temppuihin. Myös Sansalla näyttää nenä toimivan, joten myös tämä koissu pääsee metsälle. Toiset koirat ovat ainakin vielä kivoja, tosin dominointia löytyy jo sen verran että ihan kaikki eivät kelpaa kavereiksi. Myös kotona typy on nuoresta iästään huolimatta nousuut lauman johtoon, ainakin ruokakupeilla. 

Terveys: Vanhemmat ja sisarukset terveitä. Kauempaa suvusta löytyy syöpätapauksia ja SA rasitetta.
Lisätietoja löytyyJikino Kenshan sivuilta. 

Sansasta on tehty genomin laajuinen kartoitus MyDogDNA:n pilotti hankkeessa. 


(C) Sini Piironen