torstai 29. joulukuuta 2011

Joulua ja huolia

Hyvää joulua ja Uutta Vuotta kaikille!

Koirat ovat kohta kuukauden osallistuneet ruokinta kokeeseen Vetcarelle. Koirat saavat ruokaan sekoitettavaa valmistetta, joka sisältää probiootteja (täysin vaarattomia). Tutkmuksessa raportoin miten koirat voivat. Helppoa siis. Kummallakin koiralla on oma purkki, joka sisältää probioottia tai sitten ei. Lume vaikutuksen poistamiseksi en siis tiedä saavatko koirat tutkittavaa ainetta vai ei. Uskoisin että toinen purkki on ehtaa tavaraa ja toinen ei.

Koirat ovat siis tällä hetkellä koe-eläiminä. :) Tutkimus kestää 9kk joista 3kk valmistetta syödään. Alussa Spartan maha oli ripulilla, mutta rauhoittui hyvin. Muuten koirat ovat olleet aivan normaaleja.

Lunta ei ole, joten valoisia jouluisia kuvia ei saatu lainkaan. Mutta tässä Halloweenin aikaisia kurpitsa kuvia. Anopin lahjoittamasta kurpitsasta tulikin sitruunakurpitsahöttöä 7 kg.  Tätä syödäänkin varmaan seuraavaan syksyyn saakka.
Joulun alla kävin tutulla eläinlääkärillä näyttämässä Spartan korvia, jos kuitenkin korvakäytävän syövereissä olisi tulehdusta. Näytin samalla jätkän päästä pientä reikää, josta kasvoi karvaa. Eläinlääkäri haki kirjan ja totesi että se on todennäköisesti dermoid sinus. Eli kehityksessä on käynyt moka ja epiteeli kudos ei ole kokonaan irronnut hermokudoksesta sikiövaiheessa, jolloin ihoon on jäänyt (joskus) hermostoon asti ulottuva avoin kanava. Eläinlääkärini totesi ettei se ole haitaksi, ellei se tulehdu, mutta netissä asiaa tutkittuani huolestuin enemmän. Jos ihon alla kulkee avoin kanava, joka ulottuu kallon takaosaan saakka, niin minä haluan sen pois sieltä. Tulehdus tuolla alueella olisi myös erittäin vakava paikka.

Pieni murheen aiheuttaja


Uuden vuoden jälkeen käyn Viikissä jossa diagnoosi varmistetaan ja mahdollisesti leikataan pois. Hermoilen leikkausta jo valmiiksi, kun mikään jossa mennään mahdollisesti selkäytimen lähelle ei ole vaaraton operaatio. Pitää vain odottaa mitä lääkärit sanovat.

Jos diagnoosi pitää paikkaansa, se tarkoittaa jalostus suunnitelmien hautaamista Spartan kohdalta. En todellakaan halua, että tälläinen yleistyisi maan akitoissa. Rhodesian koirilla ongelma on perinnöllinen, mutta sen periytyvyyttä ei tunneta.

Nyt siis kaikki käykää koiranne huolellisesti läpi. Dermoid sinus tuntuu kyhmynä selkärangan alueella. Kyhmystä lähtee juoste selkärankaa kohti ja voi ulottua vain ylempiin ihokerroksiin tai selkäytimeen saakka. Sinuksia voi olla useampia ja harvoin niitä on päässä tai hännässä.

Äidille olen puhunut että otan sijoitusnartun kuitenkin, niin hän ehdotti rodun vaihtoa. Huonoa tuuria näiden rotukoirien kanssa on ollut, mutta yritetään vielä.

1 kommentti:

  1. Hei, laita yhdistykselle terveystietolomakkeella tietoa tästä niin menee virallisesti kirjoihin ja kansiin ja voidaan kirjata se myös JTO:hon harvinaisempina vaivoina.

    Lehteenkin olisi hyvä laittaa juttua, niin ihmiset älyävät tarkistaa omat koiransa jos sieltä löytyy muitakin tapauksia. Pitää nyt itsekin tutustua tuohon enemmän kun ensimmäinen tapaus mistä itse kuulen.

    Terveisin Saija Tenhunen

    VastaaPoista