sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Eliniän odote?

No ei se blogi hiljentynytkään. Tuntuu etten saa kaikkea järkevästi kotisivuille ja tilastojen mukaan käviöitä ei kiinnosta tippaakaan lukea terveydestä tai jalostuksesta, joten jatketaan toistaiseksi paheksunnan herättämistä täällä. (Hurraa valistuneet pennun hankkijat).

Mutta itse asiaan...

Kuinka pitkäikäinen kaveri akita on? Yritin aiheesta tutuilta kysellä, mutta koska akita on verrattaen uusi rotu maassamme (rotujako 2000) niin tilastoja ei pahemmin vielä ole kertynyt. Kuitenkin jotain karkeaa yleistämistä voidaan tehdä koiranetin tilaston 20 koiran ja puskaradion kautta kuuleman mukaan. Korostan vielä että todellakin karkea yleistys, sillä valtaosa tämän maan akitoista ovat nuoria, koska pentumäärät ovat vasta olleet muutama vuoden nousussa.

Aloitetaan alusta.

Jos pennussa on synnynnäinen vika, se näyttää selviävän vähän alle vuoden ikään. Tämä riippuu tietysti monesta seikasta esim. ongelman vakavuudesta ja voiko ongelmaa lääkitä. Pieni pentu voi pärjätä, mutta kasvaminen yleensä pahentaa ongelmaa.

Seuraava kynnys on 2-3 vuotiaana immuniteetti ongelmat. VKH:n sairastuneista koirista 80% ovat alle 3 vuotiaita. VKH vie koiran nopeasti, mutta riippuu täysin omistajasta miten kauan taudin kanssa taistelee. Amerikassa koirilta jopa poistetaan silmät, jotte elinikä pitenisi, mutta pitää muistaa että tauti ei ole vain silmissä. SA iskee milloin vain ja lievän SAn kanssa koira voi elää veteraaniksi saakka, joten ne eivät tilastoissa näy vielä.

Seuraava kompastuskohta on 6-7 vuotiaat. Tämän iän jälkeen iskee kasvain tai rakenne alkaa pettämään. Tutkimuksen mukaan esim. lonkkien kunto vaikuttaa selvästi odotettavaan elinikään. Akita on varsin kookas koira ja isot koirat keskimäärin elävät lyhyemmän elämän kuin ihan pikku piskit.

Vanhimmat tilastossa näkyvät koirat ovat olleet yli 10 vuotiaita. Mutta tiedän että reippaasti vanhempia koiria yhä tassuttelee seurassamme.


Jos loppuun saa esittää taas toiveita, niin olisi kiva jos enemmän tietoja koirien kohtaloista tallennettaisiin koiranettiin. Tiedän että surun hetkellä tämä ei ole ensimmäisenä mielessä, mutta tämä antaa tärkeää tietoa rodusta. Ainakin osaisi pennun ostajalle antaa edes jonkinlaisen arvion kuinka pitkäikäisen kaverin voi saada.


Nami eli lopetustuomion jälkeen vielä 3kk tiukan ruokavalion ja lääkkeiden avulla.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti