keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Akitat geenipankkiin

Kaikki mukaan näytteiden keruu talkoisiin!

Osallistuminen tutkimukseen on helppoa.
Yksinkertaisinta on osallistua joukkonäytteenottoon, jossa järjestäjät huolehtivat kaikista käytännönasioista. Koiran omistajan tulee vain ilmestyä paikalle koiransa kanssa, mielellään täytetyn osallistumislomakkeen kanssa. Akita ry. järjestää pienempiä näytteenottotilaisuuksia yleensä tapaamisten yhteyteen. Suurista näytteenotoista tiedotetaan yleensä laajasti sosiaalisen median välityksellä. Joukkonäytteenottoon osallistuminen on ilmaista.

Verinäytteen voi ottaa myös eläinlääkärin vastaanotolla. Mukaan tarvitset koiran ja täytetyn näytelomakkeen, jonka saa tulostettua osoitteesta: http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/lomakkeet/. Verta otetaan 3ml EDTA-putkeen. Putkeen merkitään koiran virallinen nimi tai rekisterinumero tai molemmat.
Verinäyteputkilo kääritään paperiin ja suljetaan pieneen pussiin. Tämä pussi viedään postin toimipisteeseen ja pakataan huolella, jotta se kestäisi matkan. Näyte postitetaan heti ja jos tämä ei ole mahdollista, voidaan näytettä säilyttää esimerkiksi viikonlopun yli jääkaapissa. Muistathan postittaa lomakkeen näytteen matkassa! Samaan pakettiin voi liittää koiran saamasta diagnoosista kopion. Näytteenotto eläinlääkärillä maksaa eläinlääkärin palkkion + postituksen 3e.

http://www.koirangeenit.fi/ osoitteesta löytyy lista eläinlääkäreistä, jotka ottavat näytteen ilmaiseksi kätevästi vaikka rokotusten tai muun käynnin yhteydessä.Osoite vie koirien geenitutkimuksen sivulle, jotka kannattaa lukaista läpi.

Akitalla tutkimukseen sopivat etenkin autoimmuniteettisairaudet SA ja VKH. Valitettavasti autoimmuniteettisairauksien selvittäminen vaatii paljon näytteitä. Näytteiden kokoon saamisessa yksittäisen koiranomistajan asema on merkittävä. SA tutkimus käynnistyy heti kun näytteitä on kerätty tarpeeksi. 

Jokaisen akitan näyte on tärkeä. 
 
Erittäin tärkeitä ovat sairaiden koirien ja niiden lähisukulaisten näytteet. Tutkimukseen tarvitaan myös terveiden koirien näytteitä kattavan verrokkiryhmän kokoamiseksi. Mitä enemmän näytteitä, sitä enemmän geenitutkimus voi meille kertoa ja olla avuksi. Koiran ikä ei ole este, aivan luovutusikäisistäkin pennuista voidaan näyte ottaa. Kasvattaja voi antaa näytteet koko pentueesta kerralla pentutarkin yhteydessä.

Vuodenvaihteeseen mennessä akitojen näytteitä oli kasassa 70kpl.  Aktiivisten koiranomistajien avulla näytteiden määrä on tasaisesti kasvanut. Kuitenkin viime vuosina pentuja on rekisteröity n.60 kpl:ta vuosittain, joten siihen nähden kerättyjen näytteiden määrä on vaatimaton. Geenipankissa olevien näyteiden määrä olisi helposti tuplattavissa; olkoon se tämän vuoden tavoite. 

 Näytteen luovutus on pieni teko, joka auttaa suuresti koko rotua! 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti