perjantai 27. huhtikuuta 2012

Visiitti Irlannissa

Tavallisesti kevään korvella herää myös matkustus into. Kun Saksan reissu peruuntui, kuume oli tavallista korkeampi päästä reissaamaan. Onneksi yliopiston opiskelija järjestömme Sampsan järjestämälle excursiolle löytyi vielä tilaa ja tie Irlantiin aukeni. Matka kesti 17.4.-21.4.2012.


Reitti kulki Dublinista Corkin kautta Limerickiin ja Tullamoren kautta takaisin Dubliniin. Eli ihan hyvin tuli Etelä-Irlanti kierrettyä. Ensimmäisenä huomasin miten vihreää luonto jo oli. Laidunkausi oli pitkällä ja eläimet ulkona. Rapsi kukki jo keltaisena! Lähes jokaisen talon takana oli lehmiä ja lampaita ja hevosia. Lammas roduista löyty texel ja suffolk, mutta muista en ole varma kun bussi ei pahemmin hidastellut roduntunnistusta varten.


Reissun tarkoitus oli tutustua Irlannin maatalouteen (ja bubeihin), joten ohjelmaan kuului paljon virallista ohjelmaa. Keskiviikkona tutustuimme Mooreparkkiin, joka on Irlantilainen tutukimuslaitos, samaantapaan kuin MTT. Siellä tutkitaan lähinna laidunnuksen tehostamista, laidunkiertoa ja naudan ruokintaa. Irlannissahan laidunnskausi alkaa jo helmikuussa ja kestää yli 200 päivää. Hieman erilaiset lähtökohdat kuin kotoisessa Suomessa. Tutkija nauroi meille, kun kerroimme kotona satavan yhä lunta..

Seuraavaksi kurvasimme vuohi-tilalle. Tilan nimeä en enää muista, mutta vierailustaame ilmestyy lehtijuttu Maaseudun tulevaisuuteen, joten lukekaa sieltä lisää. Tilalla oli 500 vuohta ja päätuotteena oli vuohenjuustot. Juustot maistuivat aivan ihanilta, etenkin se jossa pehmeään juustoon oli sekoitettu karpaloita! NAM! Juustoja päätyi paljon opiskelijoiden matkaan ja en voi kuin odottaa että tilan tuotteet ehtivät joskus meille asti. (Tai sitten pitää ostaa itselle vuohi..)


Torstaina vierailimme  Glambian rehutehtaalla. Kyllä oli suuret tilat ja niin pitääkin olla jos suurin osa Irlannin viljasta kulkee tehtaan kautta. Rehuista en saanut paljon irti, kasvipuolen ihmiset kyselivät onneksi enemmän. Jokainen sai yrityksen hirtoriikin mukaansa matkalukemiseksi.

Loppu ilta kuluikin kaupunkia kierrellen ja keilatessa. Löysin itsestäni piilevän keilaaja kyvyn ja sain 73 pistettä! Hävisin porukan parhaalle vain 20p eli olin toinen. Ilta päättyi ehkä aidoimpaa irkkububiin ikinä. Aitoa live irkkumusiikkia ja irishkoffee ja siideriä. Hauska ilta kaiken kaikkiaan.


Perjantaina ohjelmassa oli Baileys-tila. Tila, jonka lehmistä tehdään kuuluisaa Baileys- juomaa.  Hieman oli aistittavissa pettymystää kun maistiaisia ei meille tarjottu, mutta tila itsessään oli hieno. Takalypsyasema ja vasikoillakin oli tilaa. Isäntä oli erittäin puhelias ja keskustelu maataloudesta olisi varmasti jatkunut pidempäänkin. Ainut mikä minua häiritsi oli se että lehmien hännät oli katkaistu. Tämä on kuitenkin normaalia ulkomaisilla lypsytiloilla, etenkin takalypsyasemaa käyttävillä. Häntä kun levittää paskaa aika tehokkaasti. Onneksi suomalaisilla lehmillä pitää olla hännät! Suosikaa siis suomalaista!



Kun kerran Irlannissa ollaan niin pitihän Guinnes visiitti myös tehdä. Tehtaasta oli tehty melkeimpä teemapuisto, jossa seurataan oluen valmistusta. Lähes jokainen suomalainen tuntee edes hieman oluen valmistusta, joten mitään suuria ahaa- elämyksiä ei syntynyt. Lisäksi kuulusia juoma on aika pahaa! :D Mutta mukaan lähti teemaan sopivat sukan veljelle tuliaisiksi. 


Lauantaina olikin varhainen herätys ja lento kotio. Osa porukasta oli käynyt tutustumassa Dubliniin huolellisesti ja marssivat koneeseen samoilla silmillä. Lähtöportilla odotellessa krapulan määrä oli valtava. Onneksi olin itse päätynyt nukkumaan ajoissa.

Lentokentällä sain metsästää aitoa irlantilaista viskiä tuliaiseksi. En itse juo lainkaan viskiä, joten oltiin ihan oudoilla vesillä liikkeellä. Ensin myyjä ei oikein uskonut minua asiakkaaksi kun selitin etten löydä etsimääni. Kun sanoin viskin merkin, myyjät säntäsivät yhtäkkiä takahuoneeseen ja toinen myyjä tuli esittelemään minulle erilaisia vanhoja viskejä ja tarjosi maistiaisia. Olin pyytänyt tietämättäni hieman harvinaisempaa ja arvokkaampaa viskiä kuin normi asiakkaat.. Kieltäydyin kohteliaasti maistiaisista ja ostin sitten myyjien suosittelemaa laatua, koska etsimäni merkki oli loppunut. Empä koskaan ole maksanut viinasta tuollaisia summia. No, ukko oli ainakin tyytyväinen kotona.

Irlantiin pitää ehdottomasti lähteä joskus uudelleenkin. Ihmiset olivat mukavia, vaikka vasemmanpuoleinen liikenne oli välillä hermoja raastavaa. Useammin kuin kerran kyytiläinen kiipesikin kuskin paikalle, kun autotkin ovat ihan nurinkurisia. Kotiin ostin itselleni lammaslaukun, joka pääsee mukanani kaikkiin akita- tapahtumiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti